Шукати в цьому блозі

понеділок, 27 серпня 2018 р.


Як реалізувати мультимедійний проект покажемо на прикладі створен­ня презентацій за допомогою програми PowerPoint з пакету МS Оffice.
1. Призначення презентації та її елементи. Програма МS PowerPoint: призначена для створення і демонстрації презентацій, зокрема, для реалізації сценаріїв мультимедійних проектів у вигляді набору слайдів. Програма є складовою частиною пакету МS Оffice.
Презентація — це набір слайдів, де є текст, графічні об'єкти, рисунки, кнопки тощо. Презентація може містити звук, відео та анімацію — три основні компоненти мультимедіа.
Презентації слугують для зацікавлення слухачів ілюстраціями і ефектами під час доповіді, для рекламування послуг, продукції тощо.
Робота з презентацією складається з двох етапів: створення та демонстрації.
Слайди є складними об'єктами, які монтує користувач. їх демон­струють на екрані монітора чи на великому екрані у залі за допомогою спеціального   обладнання (проекційної панелі).
Розглянемо структуру слайду. Слайд може містити елементи таких трьох основних типів: 1) кадри з текстовою інформацією; 2) мультимедійні об'єкти: картинки, звук, відео; 3) кнопки керування процесом демонстрації. До кожного об'єкта (для якого є сенс це робити) може бути застосована анімація — здатність рухатися на екрані за певними способами, які описані у відповідному меню.
2. Створення презентації. Презентацію можна створити трьома способами:
1)  за допомогою майстра автозмісту;
2)  вручну: Файл => Створити => Загальні => Нова презентація =>  ОК;
3)за допомогою зразків презентацій, вибираючи потрібну тему з колекції: Файл => Створити =>  Презентації =>  вибір теми => ОК.
Розглянемо перші два способи. Першу демонстрацію варто готувати за допомогою майстра. Алгоритм використання майстра автозмісту такий: Файл => Створити => Вибрати закладку Презентації =>  Майстер автозмісту => Далі => Вибрати зразок презентації з меню, наприклад, Загальні => Далі => Вибрати, наприклад, Доповіді => Далі => Вибра­ти Презентація на екрані => Далі => Увести заголовок презентації і своє прізвище => Далі => Готово => Редагувати у разі потреби структуру презентації, застосовуючи оформлення та анімаційні ефекти до об'єктів =>  Переглянути презентацію => Зберегти презентацію у файлі.
Розглянемо процес створення презентації вручну. Важливим є етап підготовки сценарію презентації. Сюжети слайдів слід ретельно плану­вати. Варто заздалегідь на папері побудувати макет кожного слайда. Текстові кадри і об'єкти варто занумерувати: текст1, текст2, об'єкт1, об'єкт2 тощо. Презентацію (кожний слайд по черзі) створюють у режи­мі слайдів, де можна редагувати слайд: уводити (вилучати, змінювати) текст, вставляти (переміщати, збільшувати, зменшувати) об'єкти.
Слайди, що містять текстову інформацію, можуть мати заголовок і основний текст. Найчастіше основний текст подають у вигляді марко­ваних списків, де висвітлюють пункти, план чи головні ідеї доповіді, ставлять запитання (відповіді на них дають усно) тощо. На окремих слайдах подають номери телефонів, назви й адреси фірм тощо. Щоб увести текст, клацають у потрібному місці слайда і набирають текст на клавіатурі.
Особливу увагу треба звернути на кнопки Підвищити та Понизити рівень елемента списку, які забезпечують відступи у текстах для кращого їх сприйняття. Рівнів (відступів) може бути до п'яти, що поліпшує засвоєння тексту.
Є багато типових зразків оформлення слайдів, що задаються заготовками у вікні команди Створити слайд: титульна сторінка, маркований список, текст у дві колонки, текст і об'єкт, лише заголовок тощо . Якщо користувач буде розробляти слайд за своїм зразком, то треба вибрати порожній слайд (він останній у меню).
Перейти до створення наступного слайда можна за допомогою верти­кального бігунця у смузі прокручування або командою Вставити слайд.
У слайди можна помістити різні об'єкти: рисунки, діаграми, фото­графії з графічних файлів, таблиці з Ехсеl, ефекти WоrdІАrt, заготовки таблиць Word (усе це вставляють командою Вставити), а також елементи мультимедіа: відеокліпи, звукові кліпи з файлів чи дикторські тексти, які, зокрема, вставляють командами Вставити =>  Кіно і звук => Звук з файлу чи Записати звук. До об'єктів застосовують ефекти анімації з запропонованого програмою меню.
Є п'ять режимів функціонування програми Powerpoint: 1) слайди; 2) структура; 3) упорядкування; 4) примітки; 5) демонстрація. Потрібний режим задають натисканням на кнопку, яка є в лівому нижньому куті екрана або відповідною командою з меню Вигляд.
Режим структури слайда застосовують для редагування текстів, оскільки на одному екрані будуть лише тексти з усіх слайдів, а графічні об'єкти не відображатимуться.
У режимі впорядкування можна міняти розташування слайдів методом перетягування.Примітки призначені для внесення пояснень до слайдів (вони на екран під час демонстрації не виводитимуться).
3. Створення тла слайда. Тексти і об'єкти прийнято демонстру­вати на деякому тлі. Є три способи створення тла.
Тло можна створити вручну командою Формат => Тло (Фон), де у полі списку слід вибрати способи і види заливки слайда: градієнтний, узір, текстура, рисунок тощо. Кнопка Застосувати до всіх надасть тло усім слайдам, а кнопка Застосувати — лише поточному слайду.
Можна використати стандартне оформлення (командою Застосу­вати оформлення...) і вибрати шаблон оформлення з меню: комета, міжнародний, граніт тощо.
Якщо тлом має бути пейзаж чи деяка картинка, то у слайд встав­ляють відповідний графічний об'єкт з файлу (відскановану фотографію тощо), збільшують його до розмірів слайда і відправляють на задній план.
4. Анімація на слайдах. Щоб привернути увагу слухачів, у слайдах використовують анімаційні ефекти, які створюють або засобами панелі інструментів Ефекти анімації, або за допомогою відповідної команди з меню Показ слайдів. Перед застосуванням ефекту об'єкт треба вибрати. Одні ефекти застосовують лише до текстових кадрів, наприклад: дру­карська машинка, лазерний ефект, вкидування, зворотна послідовність літер тощо, інші — до різних об'єктів: в'їзд, політ, камера, спалах, вкидування, розчинення, виліт згори, справа, зліва, знизу, з центру-назовні тощо. Щоб домогтися найкращого результату, анімацію об'єктів налаштовують командою Налаштовування анімації . Тут можна задати: 1) додатковий ефект руху об'єкта; 2) звук, що супро­воджує анімацію; 3) спосіб появи тексту: літера за літерою, слово за словом, абзац за абзацом, увесь текст відразу. Звуки можуть бути такими: оплески, барабан, овації, вибух, постріл, дзвіночки, друкар­ська машинка, скрегіт гальм, інший звук (з деякого звукового файлу). Можна задати дію, яка відбудеться після анімації: поміняти колір,
заховати об'єкт тощо. На закладці Час зазначають коли відбудеться аніма­ція: відразу (автоматич­но), після клацання ми­шею чи через декілька секунд. У вікні Порядок анімації задають послідов­ність появи на слайді об'єктів, до яких засто­совують анімацію.
За допомогою коман­ди Налаштовування ані­мації налаштовують та­кож звук та відеокліпи, клацнувши на слайді на їх піктограмах.
5. Демонстрація слайдів. Перед демонстрацією треба задати додаткові ефекти демонстрації командою Вигляд => Перехід слайдів, а також спосіб зміни слайдів на екрані: за допомогою клацання миші чи автозміною за фіксований проміжок часу. Демонстрацію виконують командою Вигляд => Показати слайди або перейшовши в режим пере­гляду слайдів за допомогою кнопки, яка є внизу екрана. Потрібно стежити, щоб перед переглядом активним був перший слайд.
У режимі демонстрації слайди можуть з'являтися внаслідок клацання кнопкою миші будь-де на слайді (якщо не задано авто-перехід). Керувати процесом демонстрації можна також за допомогою меню стандартної кнопки керування, яка є у лівому нижньому кутку слайда (але це незручно). Якщо користувача не задовольняють можли­вості стандартної кнопки, він має змогу створити на слайді свої кноп­ки керування. Для створення кнопок є команда Керуючі кнопки в меню Показ слайда. Після вибору кнопки з запропонованого меню її треба налаштувати для реагування на подію клацання миші або на вказівник миші. Кнопці можна назначити дію переходу: на наступний слайд, на попередній, на перший, на останній, на заданий, закінчити демонстра­цію, запустити деяку іншу програму. Перехід можна супроводжувати звуковими ефектами.

Немає коментарів:

Дописати коментар